Analýzy

Analyzujeme čerstvé statistiky a hlavní trendy v obnovitelné energetice (bilanční tisková zpráva Komory)

Poprvé od roku 2019 loni energetici připojili pět nových větrných elektráren. Loni také v Česku vznikla první výrobna zeleného vodíku. Povolování se zkracuje na maximálně dva roky, v rozpracovaných akceleračních zónách na rok a obrovský nárůst zájmu o obnovitelné zdroje. Ale také varování před strategickou chybou v teplárenství. Dál rostl zájem domácností, obcí i firem o obnovitelné energie. O stovky procent meziročně vzrostl zájem rodin v bytových domech o fotovoltaiky, tepelná čerpadla i solární kolektory.

„To je dobrý signál, protože obnovitelné zdroje se tak dostávají ke středněpříjmovým a nízkopříjmovým domácnostem. Hodně se na tom podepsaly i zjednodušení pro malé zdroje a zprávy o sdílení elektřiny, které začne v červenci,” komentuje výroční statistiky Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie (OZE).

• Klíčovým pilířem úspěchu budou práce na vymezení oblastí pro obnovitelné zdroje včetně akceleračních zón, které připravuje MPO ve spolupráci s dalšími ministerstvy.
  • Na odchodu od uhelné energetiky se Vláda už shodla, masivní přechod energetiky na zemní plyn však Komora OZE považuje za strategickou chybu.
  • Velkou zkouškou pro Vládu ale letos bude i zákaz používání kotlů na tuhá paliva 3. emisní třídy, připomněli s blížícím se koncem topné sezóny zástupci, kteří zároveň varují před dalším odkladem a zdánlivě lákavými plynovými kotly.

Stáhněte si celou tiskovou zprávu nebo prezentaci z dnešní bilanční tiskové konference.